Hösten skryter med alla sina färger i Jämtland, och samtidigt som löven började dansa fram i bäckar och åar så samlades projektledare och andra aktörer till ett efterlängtat projektmöte i Bräcke 28–29 september.
Under pandemin har biologer och annan projektpersonal gjort ordentlig mycket verkstad i sina egna geografiska hörn inom projektområdet, men de lättade restriktionerna gör att man nu kan både betrakta och beundra kollegornas verk i gemensam trupp.
Ett laddat gäng på cirka 20 personer från de medverkande projektaktörerna fick bland annat besöka en ambitiös och pedagogisk demonstrationsyta mellan Bräcke och Albacken, nämligen Fjällbäcken inom Gimåns vattensystem. Mats Fredriksson från Skogsstyrelsen lotsade deltagarna i terrängen, där föredömlig hänsyn tagits i skogsbruket för att skydda den värdefulla bäcken.
Det blev också ett besök i nedströms rinnande Agnelån, där Robert Martinsson och Pierre Samuelsson på Länsstyrelsen i Jämtland gjort gedigna insatser med återställning av vattenmiljöerna. Vi kommer att publicera en separat artikel om det arbetet längre fram på hemsidan.
Projektledaren Peter Mathisen underströk hur viktigt och inspirerande det var att äntligen få träffa projektmedarbetarna på fältet.
– Det betyder enormt mycket för mig som projektledare. Vi har haft ett projekt nu i över två år och på grund av pandemin så har vi bara haft digitala möten. Nu, äntligen fick vi träffas och både prata om våra åtgärder men också få tid till mer avslappnat umgänge, säger han.
Övningarna avslutades med musselspaning i Räggån och scapania i Ovån, innan det var dags att vinka farväl vid Bräckes tågstation. Peter, liksom de andra, fick mycket användbar kunskap med sig hem i bagaget.
– Jag tar med mig att alla från olika yrkesbakgrund med olika expertis bjuder på sin kunskap. Projektet är ju väldigt brett och berör allt från vatten och skog till kommunikation så det behövs. Verkligen många intressanta diskussioner. Att också få se de åtgärder som gjorts i Jämtland var så klart väldigt roligt att se.
Kan du lyfta fram någon insats från Rivers of LIFE som varit extra spännande eller anmärkningsvärd i sommar?
– Eftersom jag själv ändå har bäst koll på själva restaureringarna så blir det nog den utveckling och de framsteg restaureringarna tagit i längden i och med det här projektet. Stora projekt skapar verkligen utrymme till att ta nästa steg och att våga satsa. Därmed lär man sig också mycket mer om vad som funkar och inte funkar. Det som en gång kändes omöjligt känns möjligt. Vi har också blivit bättre på att hitta fler sidofåror som är avstängda, och att få se när vattnet rinner där igen efter kanske 100 år är ju fantastiskt, berättar Peter Mathisen.
Hur vill du beskriva fortsättningen av hösten/barmarkssäsongen?
– Arbetet fortsätter ett tag till, dels med restaureringar men vi börjar ju sikta mot ett bra avslut av säsongen där. Skogsstyrelsen håller också på med en demonstrationsyta i Gävleborg som blir klar till hösten och kanske man också hinner med någon träff med markägare där. Annars går det över om innesäsong, då gäller det att reflektera över fältsäsongen och utvärdera för att hitta rätt i planeringen inför nästa säsong.
Vi återkommer som sagt här på hemsidan med mer texter och bilder från insatserna som gjorts inom Rivers of LIFE, och framför allt får vi lära känna personerna bakom spakarna.